YENİ ÜYELERE 100 TL DEĞERİNDE PARA PUAN HEDİYE!
Genel olarak ebeveynler çocukları için birçok şeyi yapmaya çalışıyor. Kendi başlarına yapamayacaklarını, yorulacaklarını veya onlara zarar geleceğini düşünerek her şeyi onlar için yapmaya çalışıyorlar. Elbette ki, kendi çocuğunuz için bunu yapıyor olmanız çok büyük bir hatadır. Çocukların kendilerine ait eşyalarını, en azından kendi oyuncaklarını düzenlemesine, toplamasına ve yaptıkları dağınıklığı gidermelerine izin verilmelidir. İlk bakışta sizin için çok önemli olmasa da, çocuğunuz gelişimi ve kişiliğinin oluşması için oyuncak toplama alışkanlığı büyük rol oynuyor.
Çocuklarınızın oyuncaklarını toplayabilmeleri için onlara uygun alanlar yaratmalısınız. Kendine ait bir odası veya ev içerisinde sadece ona ait alanlar oluşturmalısınız. Oyuncaklarını toplarken, kendi boyuna ve gücüne uygun oyuncak kutuları veya kolayca açabileceği kendisine ait dolapların olması, oyuncak toplama alışkanlığını kolayca kazanmasına yardımcı olacaktır. Çocuğunuzun oyuncaklarını belli bir kategoriye göre ayırabilirsiniz. Oyuncak bebek, araba, oyun blokları ve diğer birbirinden farklı oyuncakların bulunduğu, her birinin kendine ait yeri ve kutusunun olduğu alanlar yaratabilirsiniz. Böylece çocuğunuz oyuncaklarını toplarken, her birini olması gereken yere koyarak, hem oyuncak toplamayı, hem de onların bir kategoriye göre düzenlenmesini öğrenebilir.
Yeni yürümeye başlayan çocuklar genellikle etrafı dağıtmak konusunda ciddi bir potansiyele sahiptir. Oyuncaklarının bulunduğu dolapları, kutu veya rafları daha siz fark etmeden kolayca dağıtabilirler. Böyle durumlarda oyuncaklarını, onların erişebileceği yerlere koymak, kendilerine karşı güvenlerini artıracaktır. Gün içerisinde oyuncak toplatmaya çalışmanız çok doğru bir hareket olmayacaktır. Çünkü sürekli oyun oynamak isteyen çocuğunuza, oyunun ortasında oyuncak toplamasını istemek, hem oyunu bölerek onun canını sıkacak hem de oyuncak toplamaya karşı bir engel geliştirmesine neden olacaktır. Tüm gün boyunca oyuncaklardan dolayı evin her köşesinde oluşan dağınıklık ilk zamanlar sizi rahatsız edecek olsa da, gün sonunda tüm oyuncakları aynı anda, eğlenceli bir hale sokarak toplamasını sağlayabilir, sizde onunla birlikte toplayarak, birlikte yapmanızın onda yaratacağı iletişimin gelişimini izleyebilirsiniz.
Bazen, okul öncesi yaşına gelmiş çocuklar bir oyunu oynarken onu yarım bırakıp, ertesi günü devam etmek isteyebilirler. Böyle durumlarda toplamasını istemek yerine, ona yarın devam edebileceğinin garantisini vererek aynı zamanda size karşı daha fazla güven duymasını da sağlayabilirsiniz. Odasının içerisinde oynayan 3 yaş üzeri çocuklarda, odanın her yerinden dağılmış oyuncaklar çıkabiliyor. Tüm oyuncakları darmadağın olmuş bir çocuğa, odasını toplamasını söylediğiniz zaman, onun küçük dünyasında bu durum oldukça büyüktür. Aşırı dağınık bir odayı toplamasını istemeden önce, odadaki oyuncakları belirli kategorilere bölebilirsiniz. Önce kamyonlarını, arabalarını ve kız çocuğunuz var ise bebeklerini toplamasını isteyebilirsiniz. Ardından kitaplarını, daha sonrasında oyun blokları toplayıp kaldırmasını sırayla söylediğiniz zaman ve tümü bittiğinde bunun bir başarı olduğunu hissettirdiğinizde, hem onun gözünde iş büyümeyecek hem de bunu bir görev olarak göreceğinden, bitirdiği zaman başarılı olmanın anlamını fark edecektir.
Burada önemli olan sizin tutarlı olmanızdır. Her şeyin bir yeri, her davranışınız da bir nedeni olmalıdır. Tüm oyuncak toplama olayını bir oyun haline getirerek, evin dağınıklığının kolayca üstesinden gelebilirsiniz. Oyun blokları kovaya koymasını isterken, onunla bunun oyununu oynayın. Mesela, en fazla yeşil blok bulup kovaya ilk atan oyunu kazanabilir. Bu hem sizin hem de onun için keyifli zamanın devam etmesini de sağlayabilir. Oyuncak toplamayı ondan isterken, olumlu cümleler kullanmalısınız. Tehdit ve yaptırım içeren cümleler yerine, söylemek istediğinizin tam tersini söylemeyi deneyin. Oyuncaklarını toplamadığı zaman parka gidemeyeceğini söylemek yerine, oyuncaklarını birlikte toplarsanız parka gidebileceğinizi söylemeyi deneyin.
Internet Explorer tarayıcısının 9.0 ve daha eski sürümlerini desteklememekteyiz. Web sitemizi doğru görüntüleyebilmek için tarayıcınızı güncelleyebilirsiniz, güncelleyemiyorsanız başka bir tarayıcıyı ücretsiz yükleyebilirsiniz.